Topirea ghetarilor

Antarctica:

Topirea gheţarilor s-a accelerat cu 75% în ultimii zece ani de-a lungul coastelor Antarcticii, atingând în 2006 aproximativ 192 de miliarde de metri cubi, o cantitate suficientă pentru a scufunda Olanda sub 4,6 metri de apă, potrivit unui studiu publicat în Nature Geoscience.Topirea gheţarilor a fost concentrată în aval de gheţurile din vestul continentului (132 de miliarde de metri cubi, cu o marjă de eroare de plus sau minus 60 de miliarde) şi de peninsula antarctică (60 de miliarde de metri cubi, cu o marjă de eroare de plus sau minus 46 de miliarde de metri cubi)

 

 

Groenlanda:

Groenlanda, cea mai mare insula a Pamantului, are o suprafata de 2,85 milioane km3 de gheata. In urma cercetarilor s-a constatat ca in timp ce ghetarii se topesc pe zona perimetrala, partea centrala a insulei si la inaltimi de peste 1500 m, se ingroasa stratul de gheata.

Rezultatele recente ale cercetatorilor americani arata ca ghetarii din Groenlanda inainteaza cu viteza tot mai mare spre mare. Exista situatii in care parcurg si 14 km pe an. Cercetatorii americani au studiat traectoria unui numar de 30 de ghetari.
Cea mai semnificativa viteza a fost inregistrata in sudul insulei. In urma topirii, soclul ghetarului devine mai alunecos, miscarea acestuia accelerandu-se.
In urma acestui fenomen, se desprind tot mai multe blocuri de ghiata care se topesc ulterior, contribuind la cresterea nivelului marii.
Conform cercetatorilor americani, crestera temeperaturii din sudul Groenlandei, precum si curentii de aer cald din partea de nord, cauzeaza cresterea vitezei de deplasare a ghetarilor
In ultimii 20 de ani in partea de sud-est  a Groenlandei temperatura aerului  a crescut cu 3 grade, iar in anul 2350 temperatura medie poate sa creasca chiar si cu 8 grade.

Link-uri:http://www.youtube.com/watch?v=m7jQT9oM8EE

http://www.youtube.com/watch?v=h5-F30YFEv8&feature=related