EL NINO

                                                

 

    Înregistrare unui eveniment El Niño se conectează la multe evenimente aparent fără legătură peste tot în lume şi chiar le face previzibile într-o anumită măsură. Acest lucru a capturat imaginatia publicului. Rareori are un fenomen meteorologic a atras atenţia atât de mult ca El Niño de 1997/1998.

     În perioadele de producţie evenimentul El Nino pe coastele Pacificului Americii de Sud scade foarte mult, ţărmuri sunt afectate de furtuni cu ploi abundente şi păsări producătoare de guano pe insulele din apropierea continentului sunt private de hrană.

Studiile efectuate au arătat că El Nino este de mii de ani şi include timp să crească, cu evenimente dăunătoare pentru activităţile umane, inclusiv schimbări în cererea de energie, tulburări în ceea ce priveşte producţia hidroelectrica şi consecinţele economice ale ţărilor instabile

     El Nino este o interacţiune complexă între apele Oceanului şi atmosferă, care are loc în Oceanul Pacific tropical. El a aparut in Pacificul tropical spre sfârşitul anului 1997, aducand cu el mai multă energie decât un milion de bombe de tipul de la Hiroshima. Pentru opt luni, 1997-1998, marele El Niño a dat peste cap toate la nivel mondial climatice, omorând aproximativ 2.100 de persoane şi provocând pagube materiale de cel puţin 33 de miliarde de dolari.

     Acest fenomen o fost observat prima oara la sfarsitul secolului al XIX-lea de pescarii sud-americani, de îngrijire i-au dat numele de „El Nino” (copilasul – in spaniola), deoarece punctul maxim se inregistreaza în preajma Craciunului.Specialistii NOAA declara ca este prematur sa spuna cat de intens va fi fenomenul de aceasta data sau cat va dura.

 

 

 

Reclame