Tsunami’ul  din  Chile 1960

Data: 22 mai 1960
Ora: 19:11:14 UTC
Magnitudine 9.5

Aproximativ 1655 de morti, 3.000 de raniti, 2 milioane de oameni care au ramas fara adapost si daune de 550 milioane dolari in sudul statului Chile; tsunami-ul a provocat 61 de decese si daune de 75 milioane dolari in Hawaii, 138 de morti si daune de 50 milioane dolari in Japonia, 32 de morti si disparuti in Filipine si daune de 500.000 dolari pe coasta de vest a Statelor Unite.

Daune grave ale cutremurului au avut loc in zona porturilor Valdivia si Montt. Cele mai multe victime si o mare parte din prejudicii au fost din cauza tsunami-urilor care au provocat pagube de-a lungul coastei Chile-ului din Lebu pana la Puerto Aisen si in multe zone din Oceanul Pacific. Puerto Saavedra a fost complet distrus de valurile care au atins inaltimea de 11,5 m si au maturat ramasitele caselor pe o distanta de circa 3 km de uscat. Inaltimile valurilor – 8 m – au provocat pagube la Corral.

Tsunami a provocat 61 de decese si daune grave in Hawaii,mai ales la Hilo, unde inaltimea valului a ajuns la 10,6 m. Valuri inalte de 5,5 m au lovit nordul, la Honshu, la aproximativ o zi dupa cutremur, unde a distrus mai mult de 1600 de case si a lasat in urma sa 185 de morti si disparuti. Alte 32 persoane au murit sau au disparut in Filipine, dupa ce tsunami a lovit aceste insule. Daune, de asemenea, au avut loc pe Insula Pastelui, in Insulele Samoa si in California.

Pe 24 mai, vulcanul Puyehue a erupt, aruncand cenusa la 6000 m altitudine. Eruptia a continuat timp de cateva saptamani.

Acest cutremur a fost precedat de 4 cutremure cu o magnitudine mai mare de 7.0, inclusiv una de 7.9 pe 21 mai care a provocat daune grave in zona orasului Concepcion. Cutremurul din Chile a avut, de asemenea, multe replici cu magnitudini intre 5.0 si 7.0 spre data de 1 noiembrie.

Acesta este cel mai mare cutremur din secolul XX. Zona de ruptura este estimata la aproximativ 1000 km lungime, de la Lebu la Puerto Aisen.

Decesele tsunami-ul din afara Chile-ului sunt incluse in totalul de 1655. Acest numar este in continuare considerabil mai mic decat unele estimari, care ajungeau pana la 5700. Numarul mortilor in acest cutremur a fost mai mic decat ar fi putut fi, deoarece seismul s-a produs in mijlocul dupa-amiezii si multe dintre cladiri au fost construite pentru a fi rezistente la cutremure, iar seria de cutremure de dinaintea celui mare au facut populatia precauta.

Reclame