Cutremurul din Oceanul Indian din 2004 a fost un cutremur subacvatic care a avut loc pe 26 decembrie 2004 la ora locala 07.58, cu epicentrul pe coasta vestică a peninsulei Sumatra, Indonesia. Cutremurul a atras o serie de tsunami-uri care s-au întins pe toată suprafata Oceanului Indian, facand numeroase victime si inundand comunitățile din sudul si sud-estul Asiei, incluzand si parți din Indonezia, Sri Lanka și Tailanda.Deși estimările inițiale cu privire la numarul victimelor au fost de 275.000 de morți si alte zeci de mii de oameni dispăruți,o analiză recentă arată un total de 229.886 de victime dintre care 186.983 morti si 42.883 disparuți.

Catastrofa este una dintre cele mai tragice dezastre din isoria moderna, fiind cunoscut in Asia si in media internațională sub numele de Tsunami-ul din Asia.

Magnitudinea cutremurului a fost stabilită inițial la 9 grade pe scara Richter dar a fost actualizată ulterior la valori intre 9,1 si 9,3.La această magnitudine, este al doilea mare cutremur înregistrat pe un seismograf.Acesta a fost declarat cutremurul cu cea mai lungă durată vreodată observată, între 500 și 600 de secunde,fapt care a cauzat o vibrație a întregii planete de cel puțin o jumătate de centimetru sau chiar peste un centimetru.De asemenea a provocat cutremure și in alte locații pană in Alaska.

Tsunami-ul a devastat tarmurile din Indonesia, Sri Lanka,India, Tailanda și alte țări cu valuri care au atins pana la 30 de metri.A cauzat pagube serioase si morți pană pe coasta estica a Africii, înregistrand cea mai mare distanță de la epicentru in care s-au simțit efectele acestuia, aproape 8000 de km.

Dezastrul care a afectat populația mai multor țări a generat un răspuns  umanitar din toata lumea.Comunitatea internațională a donat mai mult de 7 miliarde de dolari celor afectați de cutremur, în scopuri umanitare.

Cercetările au raportat faptul că 1 mort din 3 era copil, acest fapt fiind rezultatul proporției mari de copii înregistrată în aceste zone afectate de cutremur.De asemenea Oxfam a raportat un numar de 4 ori mai mare al victimelor de sex feminin decat cel al victimelor de sex masculin.Printre victime s-au numărat și rezidenți locali, aproape 9000 de turiști străini care erau în vacanță.Suedia a fost cea mai afectată țară europeană cu un număr de 428 de morți și 116 dispăruți.

Bibliografie:Site-ul informativ BBC (http://news.bbc.co.uk )

Site-ul informativ New York Times ( www.nytimes.com)

Fișier:2004 Indonesia Tsunami Complete.gif      Fișier:2004 Indian Ocean earthquake - affected countries.png

Fișier:Propagation du tsunami en profondeur variable.gifFormanrea unui tsunami

Următorul filmuleț conține imagini cu tsunamiul:http://www.youtube.com/watch?v=RDOuwMj7Xzo&feature=player_embedded#!

By Rus Bogdan