El Niño

” El Niño ” este unul dintre cele mai complexe fenomene globale de interacţiune intre douã invelişuri fluide ale Terrei :atmosfera şi hidrosfera, fiind un fenomen climatic cvasiperiodic,cu apariţie in sistemul oceanografic al Pacificului ecuatorial.Image

* El Niño

El are ca rezultat o puternicã instabilitate climaticã globalã.

‘’El Niño „ se caracterizeazã prin incalzirea la suprafaţã a apelor Oc. Pacific si deplasarea acestora dinspre partea vesticã spre est,sub impulsul unor mase de aer care se deplasezã in aceeasi direcţie,având tendinţa de a perturba şi de a inlocui alizeele şi prin modificãri anormale ale climei pe intreaga planetã şi in special in zonele tropicale,unde se inregistreazã secete şi furtuni violente insoţite de inundaţii si cicloane. Odatã cu producerea unui fenomen ” El Niño „,scade diferenţa de presiune dintre vestul şi estul Pacificului ceea ce duce la slãbirea alizeelor.Image

* Condiţia normalã – Condiţia „El Niño”

Fenomenul „El Niño” face parte dintr-o oscilaţie climaticã interanualã numitã El Niño Southern Oscillation(ENSO),fiind „episodul” cãlduros al acestei oscilaţii.La polul opus se regãseşte fenomenul „La Niña”,care este etapa rece,cu fenomene parţial sau total opuse celor manifestate in timpul fenomenului El Niño.

Image

* ” El Niño” – „La Niña „

Denumirea de ” El Niño ” provine din lb. spaniolã si inseamnã „copilul Domnului „. Aceasta a fost data iniţial de pescarii peruani acestui fenomen ce se produce de-a lungul coastei Pacificului in preajma Crãciunului şi constã in inlocuirea apelor reci cu unele calde, insã denumirea de „El Niño ” este folositã in prezent cu referire la incalzirea la scarã globalã a apelor de suprafaţã ale oceanului Pacific,o datã la 3-6 ani,şi cu o duratã de 9-12 luni,deşi au fost cazuri in care acest fenomen şi-a intins activitatea pe o perioadã de pânã la 18 luni.

Fenomenul începe prin ianuarie, în timpul verii din emisfera sudică. Efectele lui se cunosc de secole, dar numai după 1970 oamenii de ştiinţă au înţeles ce este El Niño şi cum perturbă acesta clima de pe glob. În anii în care se manifestă El Niño clima de pe întregul glob devine extrem de imprevizibilă. Cel mai puternic afectată este regiunea Pacificului.

Image

El Niño din 1997-98 a adus inundaţii masive în America de Sud, lăsând fără adăpost mii de oameni. De asemenea, a declanşat un uragan, aducând ploi torenţiale în deşerturile din California şi Nevada. În vestul Pacificului, El Niño aduce vreme caldă şi secetoasă , în anotimpul în care ar trebui să fie umed, fiind cauza unor incendii în pădurile din Australia şi Indonezia.Image

* Secete

Image


Au fost semnalate numeroase cazuri de furtuni puternice în timpul cărora au căzut din cer broaşte, peşti şi alte animale. O posibilă explicaţie a acestui fenomen neobişnuit este că bietele vietăţi au fost ridicate în aer de tornade, purtate la mari depărtări de către curenţii de aer şi apoi au căzut pe pământ o dată cu ploaia.

Cel mai important efort de urmãrire al fenomenului a fost TAO, o reţea de 70 de balize plutitoare de-a lungul Pacificului ecuatorial. Terminat in 1994, TAO este acum primul sistem de avertizare globalã asupra schimbãrilor de temperaturã din ocean. Datoritã acestor balize si a altor metode, climatologii au acum destulã informaţie pentru a dezvolta teorii despre ceea ce se intamplã in timpuri normale şi in timpul fenomenelor El Niño şi La Niña.

Image

* ” El Niño – La Niña „

Existã un consens intre oamenii de ştiinţã asupra faptului cã fenomenele El Niño au fost mult mai dese şi din ce in ce mai calde in ultimul secol,aceştia fiind de pãrere cã incalzirea globalã a dus la intensificarea apariţiei fenomenului.

Reclame