Un ghețar reprezintă o masă enormă de gheață persistentă, formată în regiunile polare (vedeți, ghețar continental și ghețar de calotă) și alpine (ghețar alpin), care, sub influența gravitației, se deplasează lent în lungul văilor sau pe pante

După modul și locul de formare se disting mai multe tipuri:
• Ghețar-Kar de dimensiuni mici care se formează în văi ferite de soare, având limba ghețarului evidentă, neputând-se delimita clar de Ghețarii-Vale.
• Ghețar de Vale sunt ghețari mai mari prin acțiunea forței de gravitație care se pot deplasa aval având o masă mai mare, viteza de curgere fiind mai mare vara.(ex. Aletschgletscher) fiind cel mai lung ghețar 23,6 km (2002) din Muntii Alpi, Elveția.
• Ghețar de coastă
• Ghețar-suspendat sunt ghețari care atârnă suspendat pe marginea unui platou stâncos, sunt rari.
• In Munții Alpi apare fenomenul de fluvii de gheață care prin supraproducți, gheața depășeste flancurile văii.
• Ghețar-calotă sunt cei mai mari ghețari de pe glob calota glaciară având o suprafață de peste 50.000 km², acoperind complet sub gheață relieful regiunii, se află în regiunile polare. Din acești ghețari se desprind în mare iceberguri (ex: Vatnajökull).

Gheața pură a unui ghețar fără incluziuni este alcătuită din straturi subțiri de câțiva centimetri de gheață transparentă. Când cristalele de gheață nu-și schimbă poziția un timp îndelungat, ghețarul își păstrează structura grunjoasă inițială. În cazul lacurilor glaciare, care încă mai conțin porțiuni din ghețari care le-au dat naștere, cristalele de gheață sunt mai lungi.i numeroase de aer având o densitate mai mică. Pentru comparație densitatea pulberii de zăpadă este numai de 0,918 g/cm

Reclame