Efectele încălzirii globale asupra gheţariilor din Alpi

Trei sferturi din gheţarii munţilor Alpi s-ar putea topi până în 2100.

Studiile realizate la universităţi din Alaska şi Canada au relevat viitorul sumbru care ne aşteaptă din cauza încălzirii globale.

Două studii recent publicate au scos la iveală un efect dezastruos al încălzirii globale: munţii Alpi ar putea pierde, până la sfârşitul acestui secol, trei sferturi din volumul gheţarilor lor.

De asemenea, o parte din calota glaciară a Antarcticii ar putea dispărea până în anul 3000, ceea ce ar ridica nivelul mării cu patru metri. Fenomenul ar inunda oraşe şi întinse regiuni de litoral din toată lumea.

Potrivit studiului, Noua Zeelandă ar putea rămâne fără 72% din gheţarii săi, iar Alpii din Europa fără 75%.

În Groenlanda, volumul ghetii va scădea cu 8%, iar în vestul Canadei şi în SUA, 50% din suprafaţa gheţarilor s-ar putea topi până în 2100.

Acest fenomen va conduce la o crestere a nivelului mărilor cu 12 centimetri până în 2100. Studiile publicate de o revistă ştiinţifică americană au fost realizate la universităţi din Alaska şi Canada.

                                                                             

De exemplu, toamna 2006, septembrie-noiembrie, a fost excepţionlă în multe părţi ale Europei cu o temperatură cu 3°C mai mare decât în mod normal pentru latura nordică a Alpilor.

Raportul Agenţiei Europene pentru Mediu din August 2004 spune că schimbările climatice datorate incălzirii globale probabil au întrecut orice variaţii de climă din ultimii 1000 de ani. Rapoartele arată că valul de căldură din 2003 a cauzat topirea gheţii ce a redus masa gheţarilor din Alpi cu 10%. Estimările arată că până în 2050, aproape 75% dintre gheţarii din Alpii Elveţieni vor fi dispărut. Impactul asupra industriei turismului, agriculturii alpine şi asupra faunei şi florei din alpi poate fi doar imaginat.

Gheţarii sunt foarte bune măsurători pentru a observa variaţile temperaturilor medii. O creştere a temperaturii cauzează gheţarii să se micşoreze mai repede. Volumul de gheaţă al tuturor gheţarilor s-a înjumătăţit între 1950 şi 2000 iar viteza acestui procesc este în creştere.De exemplu, acest fapt poate fi observat aproape de gheţarul Morteratsch unde semnele indică locurile se termina gheţarul odată. Acum acest gheţar s-a diminuat cu aproximativ 20 de metri pe an.

Gheţarul Grinderwald este alt gheţar în retragere, acesta este situat lângă vârfurile Eiger, Moench şi Jungfrau, şi atestă alterarea cauzată de perioadele calde şi reci din zona Alpilor. Cheile adânci şi pereţii de morene înalte săpate prin retragerea gheţarului sunt indicatori vizibili a unei încălziri ce a început acum un secol. S-a redus cu aproximativ 1.6km de la ultima urmă.

În Elveţia situaţia este gravă după cercetările Institutului Geografic din Universitatea din Zurich, gheţarii elveţieni s-au micşorat cu 20% din 1985. Comparat cu perioada 1850-1973, ritmul micşorării gheţarilor a crescut de 7 ori în perioada 1985-2000. Evident vina este dată pe încălzirea globală şi verile foarte calde din ultimii ani iar la munte această încălzire este mai pronunţată decât la câmpie. Cei mai tare atacaţi au fost gheţarii mici.

Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au observat că în 1970 aproape 5150 de gheţari ocupau o suprafaţă totală de 2909km2. Aceasta reprezintă aproximativ o pierdere de 35% faţă de 1850. Pierderile accelerate a gheţii de atunci au ajuns la 50% din ce era în 1850 culminând cu o pierdere de la 5la 10% din gheaţa rămasă în vara extraordinar de călduroasă a anului 2003.

Conform IPCC o creştere a temperaturilor vara între 1 si 5 grade Celsius şi o schimbare a precipitaţiilor de la -20% la 30% până la sfarşitul secolului 21 este un scenariu plauzibil.

Studiile au arătat că sub acest scenariu, majoritatea gheţarilor alpini s-ar putea sa dispară în decadele ce urmează. Doar marele gheţar Aletsch şi cei de pe vărfurile foarte înalte vor supravieţui până în secolul 22.

     Dispar gheţarii din Alpi. Creşte nivelul mărilor cu 4 m.

Alpii din Europa ar putea ramane fara 75% din ghetari

                                                              

 

 

Reclame